mała czarna czyli espresso

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film